PRODUCTES TÍPICS


Productes típics i singulars
La gastronomia de Lleida és un culte al bon fer mediterrani. Des de temps ancestrals, els nostres avantpassats, com els romans, han sabut cultivar l'art de la restauració. Els caragols a la cassola, a la llauna o a la brutesca, com també la girella, la vedella protegida dels Pirineus, el formatge i la mantega del Cadí, el vi amb denominació d'origen Costers del Segre, la coca de recapte, la cassola de tros, l'oli d'oliva verge extra de les Garrigues, la fruita a la plana de Lleida, la matança del porc i fins a tantes altres especialitats per descriure han configurat la radiografia actual de la nostra gastronomia lleidatana. Us convidem, doncs, a delectar-vos amb els productes d'aquestes terres esculpides per l'home pas a pas als Pirineus i les Terres de Lleida.blog-1


ALT URGELL

Productes naturals: Tòfones, xicoies, bolets, herbes remeieres, patates, pomes i aigua.Productes elaborats:
Mel, formatge de vaca, d'ovella i de cabra, embotits, melmelada, vi, cervesa, oli, iogurts. Formatge de Vaca (DOP), mantega (DOP), Vedella dels Pirineus (IGP).

blog-1


ALTA RIBAGORÇA

Productes naturals: Pomes, bolets (rovellons, ceps, rossinyols, camagrocs, moixernons, carreretes, llenegues...), fruits del bosc (xordons, nabius, móres, herbes aromàtiques...).

Productes elaborats: Girella (embotit de corder), escudella ribagorçana, palpís de corder, civet de senglar i d'isard, col i trumfes amb suc de rosta, freginat (confeccionat amb sang i fetge de corder), formatge d'ovella, xolis i altres embotits artesans de porc, mostillo (postres típiques elaborades amb mel, farina i ametlles) i melmelades de fruits silvestres, patés, mel, licors d'herbes, cerveses artesanes i pa artesà.

blog-1


CERDANYA

Productes naturals: Xicoies, ceps, rovellons, fredolics, cramalloles (carreretes), patata ecològica, naps, pomes, fruits del bosc, xarop d'avet i mel.


Productes elaborats:
Formatges de vaca i d'ovella, iogurts i mató artesà, flam d'ou, embotits (pa de fetge, llonganissa, fuet, bull blanc i bull negre), cerdans (pastes seques d'avellanes i anís), melmelades (de fruits, fruits silvestres i de verdures), confitures i conserves vegetals, fruits amb licors, carn de vedella ecològica, trinxat de Cerdanya (trumfes, col d'hivern i rosta), tiró amb naps i escudella.

blog-1


GARRIGUES

Productes naturals: Mel, ametlles, fruita, olives arbequines, safrà.Productes elaborats:
Oli d'oliva verge extra, vi, cava, pa de ronyó, orelletes, ametlles garapinyades, torrons, coca de recapte, embotits, melmelades, iogurts...

blog-1


NOGUERA

Productes naturals: Tòfones, xicoies i rovellons.
Productes elaborats:
Coca de recapte, panadons (espinacs, pinyons i panses), mató artesà, formatge, torrons, ametlles garrapinyades, vi i oli.

blog-1


PALLARS JUSSÀ

Productes naturals: Mel, bolets (rovellons, ceps i mocoses), truita de riu, olives, ametlles, nous i altres fruits secs, cargols, xicoia, xisqueta, vaca bruna i oli d'oliva.

Productes elaborats:
Girella, palpís, civet d'isard, escudella barrejada, estofat de senglar, xolís, secallona, gossets, botifarra traïdora, coca d'enciam, allioli de codony, mostillo, brossat, confitura, ratafia, vi de nous, vi i formatges tradicionals.

blog-1


PALLARS SOBIRÀ

Productes naturals: Xicoia, ceps, tòfona i les carns de poltre, xisqueta i vedella i vins.


Productes elaborats:
Girella, formatge de tupí i palpís de corder, iogurts d'ovella i de vaca, sopa de pastor, sopa de fesols i farcit de carnaval, patés, mató i carn de caça.

blog-1


PLA D'URGELL

Productes naturals: Poma, pera, nous, herbes medicinals i aromàtiques.


Productes elaborats:
Orelletes, cassola de tros, coques de recapte, caragols a la llauna, sucs, conserves i melmelades naturals i ecològiques, formatge fresc, de cabra i d'ovella, vinagres, mel.

blog-1


SEGARRA

Productes naturals: Mels, herbes, ametlles, nous, patates, farines ecològiques, carns ecològiques, cereals.

Productes elaborats:
Melmelades, ratafies i licors artesanals, xocolates artesanes, pastes típiques, embotits, formatges, iogurts, vi, coques dolces, coques de recapte o cocs.

 
blog-1


SEGRIÀ

Productes naturals: Oli d'oliva, fruita dolça (pera, poma, préssec, pruna, nectarina, etc.), ametlles, raïm, olives i festucs.

Productes elaborats: Caragols a la llauna, plats elaborats amb caça menor, olla barrejada, magdalenes, Granados (dolços d'ametlla), panadó de carbassa i vi.

 
blog-1


SOLSONÈS

Productes naturals: Patates de muntanya de Cambrils i d'Odèn, tòfones i bolets.


Productes elaborats:
Llonganissa, fuet, bull blanc i negre, mató, formatge fresc, conserves de bolets i de tòfones, pa de trumfo.

 
blog-1


URGELL

Productes naturals: Fruita dolça (pomes, peres, préssecs, cireres, etc.), mel, embotits.


Productes elaborats:
Panadons (espinacs, pinyons i panses), cassola de tros de l'Urgell (peus de porc, caragols, botifarra, espinacs, etc.), cóc (variant de la coca de recapte), les albades de Tàrrega, torrons i xocolata, cerveses artesanes, conserves naturals...

 
blog-1


VAL D'ARAN

Productes naturals: Nous, fruits del bosc, bolets (rovellons, ceps, fredolics) i esturió.

Productes elaborats: Patés, embotits de caça, bolh (botifarra de la llengua), anditos (varietat de botifarra blanca del Baish Aran), cueta (botifarra blanca del Miei i Naut Aran), cassís (licor de groselles), aigua de nòdes (licor de nous), mel, melmelades, tronquitos del Pirineu i caviar.

 
Compartir:
Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir