Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans


La qualitat que distingeix la nostra terra
single-blog

 

Races i àmbit de Producció

Queden emparades sota aquesta indicació geogràfica protegida els vedells i les vedelles de la raça Bruna dels Pirineus i altres races d'aptitud càrnia així com els seus creuaments nascuts en l'àmbit de producció que comprèn totes les comarques pirinenques i prepirinenques (Alt Empordà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà,Cerdanya, Garrotxa, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i era Valh d'Aran).

Característiques de Producció

Les vaques i els vedells es crien en règim extensiu o semiextensiu, on l'alimentació de base són les pastures. Les cries creixen a l'aire lliure i mamen de la mare un mínim de quatre mesos. Aquesta alimentació es complementa amb herba de pastura. Posteriorment, l'engreix es fa a les mateixes explotacions a base de farratges i productes nobles com cereals i lleguminoses.

No s'utilitzen ni greixos ni farines d'origen animal. El sacrifici es realitza en escorxadors autoritzats pel Consell, on es controla la matança, s'identifiquen les canals i es fa el seguiment de l'oreig i la posterior distribució.

Característiques de la carn

El color de la carn va de rosat a vermell brillant i el greix de blanc a crema. Presenta infiltracions de greix muscular.

Comercialització

Es porta a terme en establiments registrats i autoritzats, degudament identificats, en els quals la carn va acompanyada d'un certificat que garanteix tot el procés i on figura el logotip de la indicació geogràfica que identifica que es venuda com a "Vedella dels Pirineus Catalans".

Empreses inscrites a la Indicació Geogràfica Protegida:

IGP Vedella dels Pirineus Consell Regulador
Partida Sant Esteve, 6
25700 La Seu d'Urgell
Telèfon 973 35 39 84 / fax 973 35 42 30
igp@vedellapirineus.cat
www.vedellapirineus.cat

Mafriseu, SA.
Castellciutat, s/n 25700
La Seu d'Urgell
Telèfon 973 35 14 92 / Fax 973 35 42 30
mafriseu@mafriseu.com
www.mafriseu.com
www.bruneta.cat

Informació facilitada per: Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya