Denominació d'Origen Protegida "Les Garrigues"


single-blog

 

Zona de Producció

La zona de producció de l'oli d'oliva verge extra amb Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues està constituïda pels termes municipals situats al sud de la província de Lleida, a la comarca de les Garrigues i al sud de les comarques del Segrià i de l'Urgell.

Varietats

Els olis amb DOP Les Garrigues procedeixen, pràcticament al 100 %, de la varietat Arbequina, i la reglamentació contempla que les varietats admeses són: l'Arbequina, amb una presència superior al 90 %, i la Verdiell, amb una presència del 10 % com a màxim.

Característiques

L’oli emparat i certificat per la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues presenta les qualitats organolèptiques pròpies de la zona. Són olis afruitats d'oliva fresca, amb personalitat pròpia, en els que destaquen els atributs amarg i el picant de forma equilibrada. Quan l'oliva és més verda els atributs amarg i picant i l’aroma és manifesten de forma més intensa, fent les delícies dels amants de l'oli verd. Quan l'oliva és més madura les característiques i atributs de l’oli es manifesten de forma més suau.

Tots aquests trets diferencials corresponen al vincle de l'arbequina amb el territori (la terra, el clima ...). L’oliva collida directament de l’arbre i el bon fer durant l’elaboració i envasat de l’oli a les Cooperatives/Operadores inscrites als registres de la DOP són la principal garantia per a l'obtenció de l’oli amb les exigències per a ser certificat amb el segell DOP Les Garrigues. La mitja d’acidesa dels olis emparats per la DOP Les Garrigues no arriba a 0,2º (dues dècimes), molt per davall de l’índex màxim d’acidesa permesa per la reglamentació de la DOP Les Garrigues (inferior al 0,5º).

Característiques

L'oli d'oliva emparat amb la denominació d'origen protegida "Les Garrigues" protegeix solament els olis d'oliva verges de qualitat extra que tinguin una acidesa inferior al 0,5% i un índex de peròxids màx. del 15%.

Control i comercialització

El Consell Regulador, acreditat per ENAC (entitat nacional d’acreditació) com a organisme de certificació, garanteix que l’oli d’oliva verge extra emparat per la Denominació d'Origen Protegida compleixen els requisits exigits del Plec de Condicions i el Reglament d’aquesta DOP. L’oli controlat i certificat per la DOP Les Garrigues s’envasa per al consumidor amb l’etiqueta numerada expedida pel Consell Regulador, que és el veritable certificat d’origen i qualitat. A més de les mencions que exigeix la legislació vigent, a l’etiquetatge hi figurarà el nom i el logotip de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues i el símbol comunitari que identifica les Denominacions d’Origen reconegudes per la UE.

Consell Regulador de la DOP "Les Garrigues"
Complex de la Caparrella, 97, 1a planta
25192 Lleida (El Segrià)
T. 973 280 470
info@olidoplesgarrigues.com
olidoplesgarrigues.com